Makaron z wieprzowiną i orzeszkami
Zużyłam kolejny słoik masła orzechowego. Chociaż wciąż nie mogę się przekonać do jedzenia go na słodko, to we wszelkich potrawach mięsnych lub warzywnych spisuje się doskonale :)
Tym razem dodałam masło orzechowe do makaronu z wieprzowiną. Jest to przepis kuchni chińskiej. Mimo dość długiej listy składników, jest całkiem łatwy do przygotowania. I bardzo smaczny :)
MAKARON Z WIEPRZOWINĄ I ORZESZKAMI
(na 4 porcje)
350g mielonej wieprzowiny,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżka wytrawnego sherry,
400g makaronu wstążki,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 łyżki oleju roślinnego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
2 świeże czerwone chili,
1 duża czerwona papryka,
25g niesolonych orzeszków ziemnych,
3 łyżki masła orzechowego,
3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
odrobina oleju chili (pominęłam),
300ml bulionu (użyłam bulionu drobiowego)
W misce wymieszać wieprzowinę, jasny sos sojowy i sherry. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i wymieszać z olejem sezamowym.
W woku rozgrzać olej roślinny. Wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane papryczki chili (bez pestek) i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażyć, mieszając, 30 sekund. Następnie dodać mięso i smażyć jeszcze przez minutę, aż mięso zdąży się podsmażyć. Dodać orzeszki ziemne, masło orzechowe, ciemny sos sojowy, olej chili i bulion. Gotować przez 203 minuty. Wymieszać potrawę z makaronem i od razu podawać.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)
Tym razem dodałam masło orzechowe do makaronu z wieprzowiną. Jest to przepis kuchni chińskiej. Mimo dość długiej listy składników, jest całkiem łatwy do przygotowania. I bardzo smaczny :)
MAKARON Z WIEPRZOWINĄ I ORZESZKAMI
(na 4 porcje)
350g mielonej wieprzowiny,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżka wytrawnego sherry,
400g makaronu wstążki,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 łyżki oleju roślinnego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
2 świeże czerwone chili,
1 duża czerwona papryka,
25g niesolonych orzeszków ziemnych,
3 łyżki masła orzechowego,
3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
odrobina oleju chili (pominęłam),
300ml bulionu (użyłam bulionu drobiowego)
W misce wymieszać wieprzowinę, jasny sos sojowy i sherry. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i wymieszać z olejem sezamowym.
W woku rozgrzać olej roślinny. Wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane papryczki chili (bez pestek) i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażyć, mieszając, 30 sekund. Następnie dodać mięso i smażyć jeszcze przez minutę, aż mięso zdąży się podsmażyć. Dodać orzeszki ziemne, masło orzechowe, ciemny sos sojowy, olej chili i bulion. Gotować przez 203 minuty. Wymieszać potrawę z makaronem i od razu podawać.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)