Makaron z szynką, cukinią i oliwkami

Makaron z szynką, cukinią i oliwkami
Taki makaron robię, gdy chcę w smaczny sposób „zutylizować” nadmiar szynki. Fakt faktem nie zdarza się to często, bo staramy się rozplanowywać zakupy, ale po Świętach trudno uniknąć przepełnionej lodówki. Niestety, rodzice wciąż mają tendencję do szykowania się na Święta jakby miały trwać pół miesiąca, zwłaszcza w kwestii wędlin ;)
Nie jest to jednak wielkim problemem, gdy ma się w zanadrzu kilka przepisów na szybkie, nieskomplikowane i smaczne obiady pozwalające wykorzystać powielkanocne pozostałości :)

Zdjęcie - Makaron z szynką, cukinią i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MAKARON Z SZYNKĄ, BROKUŁAMI I OLIWKAMI
(na 4 porcje)
400g makaronu (u mnie świderki),
ok. 250g szynki w plastrach,
2 nieduże cukinie,
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
4-5 łyżek czarnych oliwek*,
opcjonalnie trochę sera żółtego (a najlepiej parmezanu),
oliwa,
sól i pieprz
zioła – najlepiej świeże: tymianek, rozmaryn i oregano

Cebulę pokroić w piórka, plastry szynki w kostkę, cukinię w półplasterki, a oliwki w plasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem 2-3 minuty, aż szynka się lekko zrumieni. Dodać cukinię i smażyć ok. 10 minut – tak aby lekko zmiękła, ale pozostała jędrna i trochę chrupiąca. Dodać oliwki, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z szynką i warzywami, skrapiając dodatkowo oliwą.
Dodatkowo każdą porcję na talerzu można posypać startym serem.


* zamiast oliwek można użyć suszonych pomidorów lub kaparów :)


Zdjęcie - Makaron z szynką, cukinią i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów