Makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzolą

Przy poniedziałku będzie prosto i szybko : makaron w pysznym, kremowym sosie na bazie suszonych pomidorów i sera gorgonzola z dodatkiem rukoli, która świetnie przełamuje smak. Ekspresowy, bo sos przygotujecie w czasie gotowania makaronu. Połączenie wyżej wymienionych składników uważam za wyjątkowo udane! Całość rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie sery z niebieską pleśnią to ostrzegam, bo sosy przygotowywane z ich dodatkiem są uzależniające :). Polecam do wypróbowania!

2
Kalorie715
kcalSkładniki250 g makaronu penne
4-5 suszonych pomidorów
garść szpinaku
100 ml śmietanki 30%
50 g sera gorgonzola
- Makaron ugotować według instrukcji z opakowania.
- Odsączyć i posiekać suszone pomidory.
- Patelnie wstawić na palnik, na średni ogień, wlać śmietankę, wrzucić pomidory. Kiedy zawartość patelni zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, gotować przez 2 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec wrzucić szpinak i pokruszony ser gorgonzola. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać ściągnąć z ognia. Makaron przełożyć do miseczek, polać gotowym sosem, podawać od razu.