Makaron z rukolowym pesto i pestkami granatu
Jeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską spodoba Ci się to proste danie makaronowe. Pikantne pesto z rukoli świetnie kontrastuje z winnymi chrupiącymi pestkami granatu. Smakuje naprawdę świetnie, a powstało oczywiście przez przypadek. Danie do przygotowania w 15 minut, gdy nie masz czasu na gotowanie lub upalana pogoda nie zachęca do ślęczenia w kuchni.
Wykorzystałam resztki domowego makaronu, wiadomo domowy najlepszy, ale ulubiony kupny też się nada.
Składniki na 2 osoby:
250 g makaronu
3-4 łyżek pesto z rukoli
pestki z granatu
pomidorki koktajlowe
parmezan
Wykonanie:
- makaron przygotuj przepisu na blogu, lub ugotuj kupny wg wskazań na opakowaniu. Przy odcedzaniu makaronu zostaw w kubeczku trochę wody z gotowania
- pesto przygotuj z tego przepisu
- z granatu uwolnij pestki
- wymieszaj makaron z pesto, dodaj trochę z wody gotowania makaronu
- podawaj makaron posypany pestkami granatu i parmezanem z połówkami pomidorków koktajlowych