Makaron z pieczonym kurczakiem i warzywami
To jedno z dań, które robi się samo. Układasz składniki na blaszce, wstawiasz do piekarnika, a w drugim garnku gotujesz makaron. I tyle. Widelec w dłoń i można jeść!
Ale po kolei. Do przygotowania tego obiadowego dania wybrałam mięso z podudzi kurzych, ze skórką. Mogą być też same, małe udka. Ważne, żeby było trochę chrupiącej skórki :)
Do tego warzywa- kolorowa papryka, cebula, pomidory. Pewnie większość składników macie w kuchni na co dzień.
Na koniec wszystko mieszamy, wierzch możesz posypać natką czy posiekaną, świeżą bazylią i voilà, kolorowy, sycący, pyszny obiad na stole! Cała tajemnica to sos, jaki „robi się” na dnie brytfanki- smak warzyw połączony z mięsnymi nutami.
Składniki- podudzia kurczka - wg. uznania ok. 6 kawałków lub inne części- ze skórką
- papryka - 3 szt
- cebula - 2 szt
- pomidory koktajlowe - 2 gałązki
- sól, pieprz - do smaku
- rozmaryn - 4 gałązki
- oliwa - 2 łyżki
- makaron - 500 g, np. wstążki
Kurczaka dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na dnie naczynia do zapiekani rozłóż kawałki mięsa. Wokół nich- oczyszczone z nasion kawałki kolorowej papryki, cząstki cebuli i gałązki z pomidorami.
Całość lekko oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temp. do 220 oC, aby skórka na kurczaku ładnie się zarumieniła.
Makaron ugotuj "al dente" w dużej ilości osolonej wody, połącz z warzywami i sosem, jaki zebrał się w brytfance. Dodaj kurczaka (całe porcje lub mięso podzielone na małe kawałki).