Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Masz ochotę na szybki i sycący obiad bez długiego stania przy kuchni? Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem w sosie śmietanowym to idealne rozwiązanie. Aromatyczne warzywa połączone z kremowym sosem tworzą wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz w około 30 minut. Gwarantuję, będziesz wracać do tego przepisu!
Pin Print Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem Porcje 4
Kalorie 605 kcal
Składniki na makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem:
- 400 g makaronu np. świderki
- 250 g pieczarek
- ½ cebuli
- 80 g suszonych pomidorów
- 100 g szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml śmietanki 30%
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Jak przygotować makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem?
- Makaron ugotować według instrukcji z opakowania.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać suszone pomidory. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać na patelnię, pogotować na małym ogniu 1-2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać z sosem, ściągnąć z palnika, podawać z makaronem.