Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Masz ochotę na szybki i sycący obiad bez długiego stania przy kuchni? Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem w sosie śmietanowym to idealne rozwiązanie. Aromatyczne warzywa połączone z kremowym sosem tworzą wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz w około 30 minut. Gwarantuję, będziesz wracać do tego przepisu!

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem Porcje 4

Kalorie 605 kcal

Składniki na makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem:

  • 400 g makaronu np. świderki
  • 250 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Jak przygotować makaron z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem?

  • Makaron ugotować według instrukcji z opakowania.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać suszone pomidory. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać na patelnię, pogotować na małym ogniu 1-2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać z sosem, ściągnąć z palnika, podawać z makaronem.

Kategorie przepisów