Makaron z papryką i kozim serem
Takie właśnie dania uwielbiam. Lekkie, zdrowe i kolorowe. Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.
Wystarczy zmieniać rodzaj makaronu i dowolnie komponować warzywa ,a makaron z pewnością nikomu sie nie znudzi...........
Składniki:/2 porcje/
- 160 g makaronu /typu orecchiette gnocchietti/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kawałeczek papryczki chilli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 80 g zielonej fasolki szparagowej
- kilka świeżych listków bazylii
- ok. 40 g sera pecorino/ lub parmezanu w kawałku/
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: -Nastawić wodę na makaron. -Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać papryczkę, czosnek i mieszając smażyć ok.2-3 minuty /nie przypalić/ , po czym czosnek usunąć. -Dodać pokrojoną paprykę, chwilkę podsmażyć , doprawić do smaku , po czym zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.10 min. Jeśli wymaga podlać odrobiną wody /z gotującego się makaronu/. -W międzyczasie umyć i obrać fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki. -Do gotującej się , osolonej wody wrzucić makaron wraz z pokrojoną fasolką i gotować ok.10-15 min. od chwili zagotowania się wody. -Ugotowany makaron z fasolką przecedzić i wsypać na patelnię z papryką. -Starannie połączyć składniki i mieszając podgrzewać ok. 1 minutę, aż makaron przejdzie smakiem warzyw /można dodać odrobinę wody z makaronu/. -Dodać kilka listków bazylii , połowę sera /startego lub pokrojonego w cieniutkie płatki/, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. -Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać płatkami sera, ozdobić świeżą bazylią.