Makaron z kurczakiem w sosie ostrygowym
Szybkie i proste danie z woka.
Składniki:
4 udka z kurczaka
makaron chiński
3 marchewki
3 łyżki sosu ostrygowego
2 jajka
3 łyżki zimnej wody
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
liście pietruszki lub selera do dekoracji
Zdejmij skórę z udek, oddziel mięso od kości i pokrój je na drobne kawałki. Marchewkę obierz i pokrój na półtalarki.
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
W woku rozgrzej olej, wrzuć mięso i marchewkę, i smaż przez około 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj osączony z wody makaron i wymieszaj. Jajko roztrzep z wodą i sosem ostrygowym, wlej do woka, i smaż do momentu, aż jajko się zetnie. Ozdób zieleninką i podawaj.