Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego
Dziś przedstawiam przepis na jedno z naszych najulubieńszych dań makaronowych kuchni tajskiej. Soczysty kurczak z dużą ilością warzyw z makaronem ryżowym i przepysznym sosie z masła orzechowego, miodu, imbiru i chilli. Jest to idealna propozycja na szybkie danie w tygodniu, kiedy nie mamy czasu i ochoty na gotowanie. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego
(4-6 porcji)
Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego lub innego ulubionego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 2-3 piersi z kurczaka, pokrojone w plasterki
- 6-7 sporych garści ulubionych warzyw pokrojonych w plasterki ( np. marchewki, groszku, pieczarek, papryki, fasolki szparagowej, 1 mała cukinia pokrojona w plastry itd.)
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka (lub więcej w razie konieczności)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- uprażone i posiekane orzeszki ziemne, do posypania
- posiekane listki kolendry, posiekane do podania
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 1/2 szklanki wody (lub więcej w razie konieczności)
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj sos. W rondelku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu na małym ogniu przez około 10 minut. Odstaw.
- Do dużej patelni lub w woka wlej 2 łyżki oleju i podsmaż na dużym ogniu kurczaka, aż przestanie być surowy. Wyjmij z patelni i odstaw.
- Do tej samej patelni podsmaż warzywa, zaczynając od tych najtwardszych. Najpierw przez chwilę podsmażaj marchewkę, później dodaj fasolkę, cukinię itd., tak by wszystkie były gotowe w tym samym czasie.
- Dodaj do warzyw bulion z kurczaka i sos sojowy i gotuj przez chwilę zdrapując ewentualne przypalone elementy z dna patelni. Dodaj sos z masła orzechowego i wymieszaj. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, wlej więcej bulionu.
- Na koniec włóż do patelni ugotowany makaron i kurczaka, wymieszaj, dobrze podgrzej i wyłóż do miseczek. Posyp posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Peanut noodles with chicken and vegetables
(4-6 servings)
Ingredients:
- 250 g rice noodles, cooked
- 2-3 chicken breasts, thinly sliced
- 6-7 handfuls cut veggies of your choice (eg. carrots, snow peas, mushrooms, red pepper, 1green beans, small zucchini, sliced)
- 1-2 tablespoons canola oil
- 1/4 cup chicken stock
- 1/4 cup soy sauce
- roasted peanuts, chopped for garnish
- cilantro, chopped for garnish
Ingredients for the sauce:
- 1/2 cup peanut butter
- 2 tbsp soy sauce
- 2 tsp rice vinegar
- 1 tsp toasted sesame oil
- 1/4 tsp cayenne pepper
- 1-1/2 tsp grated ginger root
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 tsp honey or sugar
- 1/2 cup water (or more)
Preparation:
- First, prepare the sauce: whisk together peanut sauce ingredients in sauce pan over medium-low heat. Cook on low for 10 minutes. Set aside.
- In large skillet or wok, stir fry chicken in 1-2 tbsp of oil and remove from pan.
- In the same skillet stir fry veggies, starting form the toughest until cooked but still firm.
- Add chicken stock and soy sauce to skillet and stir to remove brown bits from bottom of pan. Add peanut sauce and whisk together. Add more chicken broth or peanut sauce, if necessary, to achieve a gravy consistency.
- Add cooked rice noodles and chicken , toss. Heat through, garnish with chopped peanuts and cilantro and serve.
Enjoy!