Makaron z kurczakiem i rydzami

Makaron z kurczakiem i rydzami
Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g makaronu np. tagliatelle
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g rydzów
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy wodę na makaron.


Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na Oliwierze.

Gdy zmiękną, dodajemy rydze i rozmaryn i smażymy z obu stron przez 3-4 minuty.


W międzyczasie czasie kroimy kurczaka w kostkę i dodajemy do podsmażonych grzybów. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty.

Całość podlewamy bulionem (lub wodą) i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.


Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Gotujemy makaron al dente (czyli tak, aby był jędrny i lekko twardy w środku) wg instrukcji na opakowaniu i przekładamy bezpośrednio do sosu.


Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Kategorie przepisów