Makaron Wonton z warzywami i polędwicą

Makaron Wonton z warzywami i polędwicą
Zdjęcie - Makaron Wonton z warzywami i polędwicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron jemy raz lub dwa razy w tygodniu. Bardzo go lubimy z sosem, w zupie lub na słodko. Chodząc po sklepach szukam i wypróbowuję coraz to nowsze makarony. Zmieniam producentów, kształty, kolory i szukam tych najodpowiedniejszych dla nas. Już kilka razy się przekonałam, że najdroższy nie zawsze znaczy najlepszy. Niedawno kupiłam makaron Wonton kojarzący mi się dotychczas tylko z zupkami chińskimi. Nigdy przedtem go nie kupowałam, ale w końcu się skusiłam. Zrobiłam z jego udziałem obiad, który wcale nie przypominał zupki chińskiej:) Do makaronu przygotowałam smażone warzywa z niewielkim dodatkiem polędwicy wołowej. Wyszło całkiem przyjemne, kolorowe danie, a na dodatek łatwe i szybkie.
Polędwicę potrzebną do tego dania włożyłam na parę godzin do zamrażarki i później, taką półzamrożoną kroiłam ostrym nożem na cieniutkie plasterki (jak żółty ser czy wędlinę). Takiej „miękkiej” chyba nie dałabym rady pokroić:)
Inspiracją był przepis z książki „Food For Sport”, którą kiedyś dostałam w promocji jako dodatek do dużego opakowania witamin Centrum:)))

Zdjęcie - Makaron Wonton z warzywami i polędwicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Makaron Wonton z warzywami i polędwicą
3 porcje (i dokładki:)

2 łyżki oleju
150 g makaronu Wonton
100 g ugotowanej na półtwardo zielonej fasolki szparagowej
2 średnie papryki - 1 żółta, 1 czerwona, pokrojone w paski
80 g boczniaków pokrojonych w paski
1/2 pęczka dymki ze szczypiorkiem
175 g polędwicy wołowej pokrojonej na cieniutkie plasterki
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz

Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Na patelnię lub wok wlać połowę oleju. Wrzucić paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać boczniaki i dymkę ze szczypiorkiem posiekaną. Smażyć następną minutę. Dodać fasolkę i chwilę smażyć. Wyjąć warzywa z woka lub patelni. Podgrzać mocno pozostały olej. Usmażyć plasterki polędwicy. Dodać wyjęte wcześniej warzywa, sos sojowy, pieprz i jak trzeba to sól. Przemieszać. I gotowe!
Podawać z makaronem Wonton.

PS. Jak nie mam rąk zajętych mieszaniem czy krojeniem, to mam zajęte czymś innym...
Oto efekt chwil (krótkich niestety) siedzenia na kanapie i gapienia się w telewizor. Zrobiłam sobie szalik na zimę:) Na drutach robię od dziewiątego roku życia i mam trochę wprawy, więc mogę oglądać film i drutować jednocześnie:)))

Zdjęcie - Makaron Wonton z warzywami i polędwicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów