Makaron w sosie grzybowo-śmietanowym
Sos grzybowo-śmietanowy - czysta klasyka w sezonie grzybowym. Tym razem podany z makaronem, ale równie dobrze pasuje ryż, kasza czy ziemniaki. Oczywiście najlepszy ze świeżych, własnoręcznie zebranych grzybów :)
Składniki na dużą patelnię sosu
- ok. 0,5 kg grzybów (mniej więcej, ile zbierzecie)
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Grzybki oczyścić i pokroić. Wrzucić do garnka z małą ilością wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po przyrządzeniu grzybki odcedzić. Nie wylewać wody, w której się gotowały*.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i dusić pod przykryciem około 20 minut do miękkości. Dodać grzyby, wymieszać i dalej smażyć pod przykryciem - kolejne 20 minut. Po tym czasie całość doprawić pieprzem i solą. *Opcjonalnie można dolać trochę wody, w której gotowały się grzybki - dla regulacji gęstości sosu.
Odlać trochę 'soku' grzybowego z patelni do kubeczka, dodać do niego śmietanę i wymieszać (by zahartować śmietanę i uniknąć zważenia). Tak przygotowaną śmietanę wlać do grzybów na patelni, wymieszać.
Sosem polewać makaron, ryż czy ziemniaki. Makaron można też dołożyć do grzybków jeszcze na patelni i tam wymieszać.
Smacznego!
Jeszcze raz uprzejmie proszę o Wasze głosy w konkursie Paczkomatów i Winiary.
Choć wyczerpano limit darmowych paczek (obecnie macie szansę na wygranie patelni Tefal),
to jednak głosowanie na dziesięć najlepszych blogów wciąż trwa.
Byłabym niezmierna wdzięczna za wsparcie z Waszej strony!
Menu Smacznie i szybko na co dzień (można głosować na wszystkie 5 przepisów). Strona z głosowaniem - KLIK
DZIĘKUJĘ za dotychczas oddane na mnie głosy!!!