Makaron soba z kurczakiem i warzywami
W końcu nie oparłam się ciekawości: tyle achów i ochów słyszałam na temat japońskiego makaronu soba, że musiałam go kupić i wypróbować. Trochę się obawiałam, że mamie nie będzie smakować, bo ona nie lubi kaszy gryczanej, a soba jest m. in. z gryczanej maki zrobiony. Tymczasem okazało się, że temu makaronowi bliżej jest w smaku do zwykłego razowego makaronu, niż do kaszy gryczanej ;) Może to i dobrze, bo został zjedzony ze smakiem przez wszystkich i nikt nie marudził ;) A z drugiej strony nie rozumiem tego piania z zachwytu nad nim. Mimo to i tak pewnie zdecyduję się na ponowny zakup, bo widziałam kilka fajnych przepisów z wykorzystaniem go :) Ja skorzystałam z przepisu znalezionego u Addy73. Bardzo smaczne danie z dużą ilością warzyw, gdzie całość dopełnia lekko sezamowy akcent. Jednak dla zwolenników makaronów oblanych obficie sosem, danie może być zbyt suche.
MAKARON SOBA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
(na 4-5 porcji)
1 paczka makaronu soba,
2 filety z piersi kurczaka,
2 nieduże marchewki,
1 czerwona papryka,
1 mały brokuł lub 400g mrożonego,
cebulka dymka,
mała puszka kiełków fasoli mung (można też użyć świeżych),
kilka kropli oleju sezamowego,
2 łyżki sezamu (u mnie po łyżce zwykłego i czarneg0)
marynata:
2 łyżki oleju słonecznikowego,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżka octu ryżowego (można zastąpić octem winnym),
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
odrobina pieprzu cayenne,
sól i pieprz
Kurczaka pokroić na małę kawałki i umieścić w misce. Składniki marynaty wymieszać, zalać kurczaka i odstawić na godzinę.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki, paprykę w paseczki, brokuła podzielić na małe różyczki, a cebulkę dymkę posiekać.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Dodać marchewkę, paprykę i brokuła. Smażyć5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące. Na koniec dorzucić cebulkę dymkę i kiełki. Zdjąć z ognia, skropić olejem sezamowym i wymieszać. Dodać makaron ugotowany wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać.
Każdą porcję posypać sezamem (sezam można wcześniej uprażyć lekko na suchej patelni, aby wydobyć z niego więcej aromatu).
MAKARON SOBA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
(na 4-5 porcji)
1 paczka makaronu soba,
2 filety z piersi kurczaka,
2 nieduże marchewki,
1 czerwona papryka,
1 mały brokuł lub 400g mrożonego,
cebulka dymka,
mała puszka kiełków fasoli mung (można też użyć świeżych),
kilka kropli oleju sezamowego,
2 łyżki sezamu (u mnie po łyżce zwykłego i czarneg0)
marynata:
2 łyżki oleju słonecznikowego,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżka octu ryżowego (można zastąpić octem winnym),
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
odrobina pieprzu cayenne,
sól i pieprz
Kurczaka pokroić na małę kawałki i umieścić w misce. Składniki marynaty wymieszać, zalać kurczaka i odstawić na godzinę.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki, paprykę w paseczki, brokuła podzielić na małe różyczki, a cebulkę dymkę posiekać.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Dodać marchewkę, paprykę i brokuła. Smażyć5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące. Na koniec dorzucić cebulkę dymkę i kiełki. Zdjąć z ognia, skropić olejem sezamowym i wymieszać. Dodać makaron ugotowany wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać.
Każdą porcję posypać sezamem (sezam można wcześniej uprażyć lekko na suchej patelni, aby wydobyć z niego więcej aromatu).