Makaron soba - przepis nieortodoksyjny
Danie powstało z tego co znalazłam w szafkach. Nie jest więc to "oryginalny" ani nawet "prawdziwy" japoński przepis. Jest jaki jest - a la japanese. Ale danie było smaczne.
pół szklanki gotowej bazy do sosu Momoya Tsuyu - ten ma wyraźny smak bonito - rodzaju makreli
szklanka wody
5-6 suszonych grzybów shitake
szczypiorek
makaron soba
Najpierw zagotowałam wodę i zalałam nią grzyby shitake. Odstawiłam na pół godziny a jak już przestygły to wyjęłam je z wody, odcięłam ogonki i pokroiłam w paski. Dolałam sosu i całość zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam około 10 minut.
W tym czasie ugotowałam makaron. Odcedziłam i przełożyłam do miski. Na to wylałam zupę i grzyby. Posypałam siekanym szczypiorkiem i gotowe.