Makaron soba na zimno z warzywami

Makaron soba na zimno z warzywami

Zdjęcie - Makaron soba na zimno z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja ugotowanego gryczanego makaronu soba - przepłukanego i ostudzonego,

plastry cieniutko startej rzodkiewki - właściwie powinna być rzodkiew japońska pokrojona w cienkie paski,

cienko starta marchew - ale nie na plastry tylko paski julienne,

cienko starty na paski ogórek,

kiszona japońska rzepa pokrojona w cienkie plastry,

drobno siekany szczypiorek,

Sos:

2 łyżeczki oleju sezamowego

łyżka octu ryżowego

łyżka sosu sojowego

łyżeczka miodu

+ sporo nasion białego sezamu

Makaron przerzuciłam do sporej miski. Dodałam warzywa i polałam całość sosem. Posypałam sezamem i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. I to wszystko! Makaron gryczany jest bardzo sycący, ale lekkostrawny Z 125 gram wyszła mi dwuosobowa porcja makaronu. Ja użyłam prawdziwego japońskiego - jest drogi, ale warto.

Kategorie przepisów