Makaron soba na zimno z warzywami
Porcja ugotowanego gryczanego makaronu soba - przepłukanego i ostudzonego,
plastry cieniutko startej rzodkiewki - właściwie powinna być rzodkiew japońska pokrojona w cienkie paski,
cienko starta marchew - ale nie na plastry tylko paski julienne,
cienko starty na paski ogórek,
kiszona japońska rzepa pokrojona w cienkie plastry,
drobno siekany szczypiorek,
Sos:
2 łyżeczki oleju sezamowego
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
+ sporo nasion białego sezamu
Makaron przerzuciłam do sporej miski. Dodałam warzywa i polałam całość sosem. Posypałam sezamem i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. I to wszystko! Makaron gryczany jest bardzo sycący, ale lekkostrawny Z 125 gram wyszła mi dwuosobowa porcja makaronu. Ja użyłam prawdziwego japońskiego - jest drogi, ale warto.