Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
Rozgrzewające danie, idealne na mrozy. Smaki kuchni tajskiej towarzyszą mi ostatnio regularnie. Serwuje rodzinie zupy tajskie, czerwone i zielone curry z ryżem, a dziś noodle ryżowe z pysznymi dodatkami. Wołowina, szparagi, fasolka szparagowa, mniam!
Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry składniki na 2 porcje:- makaron ryżowy 150-200g
- szparagi mini (10-12 szt.)
- 200g wołowiny (np.udziec)
- 100g fasolki szparagowej
- świeża kolendra
- sezam
sos:
- 400g mleka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Mleko kokosowe podgrzewam, dodaję pastę curry i masło orzechowe. Gdy sos będzie już jednolity wrzucam fasolkę szparagową pokrojoną w małe kawałki. Gotuje ok 6-7 minut al dente.
W tym czasie gotuję makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Szparagi gotuję na parze lub w wodzie przez 4 minuty.
Wołowinę kroję w cienkie plasterki w poprzek włókien. Nie przyprawiam. Smażę na mocno rozgrzanej patelni po 20 sekund z każdej strony. Solę i pieprzę dopiero po zdjęciu z patelni.
Odlany makaron mieszam z sosem. Nakładam na talerz. Dodaję mięso, szparagi, posiekaną kolendrę i sezam.