Makaron ryżowy z kaczką w azjatyckim stylu

Makaron ryżowy z kaczką w azjatyckim stylu

Zdjęcie - Makaron ryżowy z kaczką w azjatyckim stylu. (Rice noodles with Asian-style duck) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje pierwsze i naprawdę udane podejście do kaczki.
Pierś pieczona na patelni skórą do dołu jest fantastyczna! Skóra pięknie się wytopiła a mięsko pozostało różowe w środku. Tak jak lubię.
Przygotujcie marynatę wcześniej i zostawicie w niej mięso na noc - warto!

Potem jest już ekspresowo.
Polecam!


* * *


My first and really successful approach to cooking duck.
Breast roasted in the pan, skin-side down is truly fantastic! The skin is beautifully rendered and meat is tender and pink in the middle. So, as I like it.
Prepare the marinade in advance and leave the duck in for the whole night - worth it!

Then, it's really super fast to prepare.



Zdjęcie - Makaron ryżowy z kaczką w azjatyckim stylu. (Rice noodles with Asian-style duck) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron ryżowy z kaczką w azjatyckim stylu.
/na dwie porcje. Inspiracja na marynatę - Whiteplate/



2 piersi z kaczki, ze skórą
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, sól i świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
300 g makaronu ryżowego (u mnie nitki), 2 marchewki, pokrojone w cienkie paski, 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki, posiekany szczypiorek, do posypania, kilka łyżek sosu sojowego, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Skórę nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem, wkładamy mięso do marynaty. Odstawiamy na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.

Gotową, zamarynowaną pierś smażymy na suchej, dużej patelni skórą do dołu (!) przez ok 20 - 30 minut. Uwaga! Smażymy na bardzo małym ogniu, tak żeby skóra się nie przypaliła, a wytopiła i nabrała pięknego złotego koloru.
Odwracamy mięso na patelni i smażymy z drugiej strony jeszcze 3 - 4 minuty. Mięso ściągamy z patelni, odkładamy żeby odpoczęło.

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj zalewa się go wrzątkiem i odstawia na 3 minuty. Odsączamy.

Na zachowany na patelni tłuszcz z kaczki wykładamy paski marchewki i papryczki chilli. Smażymy aż marchewka zmięknie i lekko się zarumieni. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Kaczkę kroimy w plasterki (powinna być soczysta i lekko różowa w środku), dodajemy do makaronu. Całość mieszamy.

Podajemy posypane szczypiorkiem.


Smacznego!



* * *


Rice noodles with Asian-style duck.
/serves two/

2 duck breasts, skin on
Marinade:
3 tablespoons dark soy sauce 1 teaspoon of ginger powder 1 tablespoon lime juice 1 teaspoon brown sugar 2 cloves garlic, crushed salt and freshly ground pepper
In addition:
300 g rice noodles 2 carrots, cut into thin strips 1 red chilli, cut into slices chopped chives, for garnish a few tablespoons of soy sauce 2 - 3 tablespoons olive oil

Wash the duck and dry it with a paper towel.
Score the skin of the duck breasts with a sharp knife, put the meat in a marinade. Put aside for at least an hour, preferably overnight.

Already marinated duck breast fry on a dry, large frying pan (skin-side down) for about 20 - 30 minutes. Note! Fry over very low heat, so that the skin is not burnt, but gets beautiful golden-brown color.
Than turn the meat and fry the other side for about 3 - 4 minutes. Take off the meat from the pan, put aside to rest.

Prepare rice noodles according to instructions on the package.

To a frying pan with the duck fat on, put strips of carotts and chilli pepper. Fry until carrot is tender and lightly browned. Add the cooked noodles, season to taste with soy sauce. Cut the duck into slices (it should be juicy and slightly pink in the middle), add the noodles.
Mix all together on the pan.

Serve sprinkled with chives.



Zdjęcie - Makaron ryżowy z kaczką w azjatyckim stylu. (Rice noodles with Asian-style duck) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów