Makaron linguine ze smażonymi jabłkami oraz bazyliowym pesto z nutą orzechów laskowych
W klasycznym pesto do bazylii dodaje się orzeszki pinii. W ramach eksperymentu przygotowałem jego inną wersję, aby poszukać nowych smaków – dodałem orzechy laskowe, co zmieniło nutę smakową tego pesto. Dodatkowo Smakowita Pajda zaskoczyła mnie połączeniem jabłek i cebulki, dlatego wystarczyło jeszcze podsmażyć na nim jabłko i podać je z makaronem linguine (czyli taki spłaszczone spaghetti). Przepis jest bardzo prosty, ale danie jest niezwykle smaczne, co podkreślają jabłka podsmażone na smalczyku.
Składniki
(przepis na 4 osoby)
60 ml oliwy z oliwek
25 g sera parmezan
2 ząbki czosnku
spora garść liści bazylii
30 g orzechów laskowych
szczypta soli
1 jabłko
1 łyżka smalczyku „Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem”
250 g makaronu linguine
Przygotowanie:
Włożyć do blendera orzechy, parmezan, obrany czosnek, orzechy włoskie, natkę pietruszki i dodać szczyptę soli, a następnie miksować przez ok. 1 minutę, tak aby struktura pesto była grudkowata. Zagotować wodę z solą, włożyć makaron i gotować tyle minut, ile podano na opakowaniu, następnie ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. W czasie gdy makaron się gotuje, obrać jabłko, pokroić w ćwiartki i usnąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku. Odcedzić makaron, dodać pesto i wymieszać. Podawać posypane podsmażonymi jabłkami i udekorować listkiem zieleniny.