Makaron kokardki z żółtą cukinią, zielonym groszkiem i pancettą oraz pietruszką
Przepis został wymyślony i przygotowany w ramach akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje”, promującej produkty zbożowe, w tym mąki, płatki, pieczywo, kasze czy też makarony, które świetnie sprawdzają się w naszej codziennej kuchni. Tym razem proponujemy makaron, który przez swój kształt pięknie prezentuje się w daniach. Makaron „kokardki”, czyli z włoska farfalle, to jeden z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Jego oryginalna nazwa ma piękne pochodzenie, gdyż po włosku „farfalla” oznacza „motyl”. Tak więc jest to nie tylko smaczny, ale też pięknie wyglądający i mający uroczą nazwę makaron. Przekazy historyczne wskazują, że pierwsze farfalle robiono już w XVI wieku, w północnych Włoszech. W zaproponowanej poniżej wersji postanowiłem, że poszukam kolorystycznych i smacznych połączeń tego makaronu z innymi składnikami. I tak to wyszło: intensywna zieleń groszku i ciemniejsza natki pietruszki będzie równoważona przez bardzo jasną żółć cukinii, złamaną odrobiną ceglanego koloru, jakie nada pancetta, czyli włoski boczek.
Zapraszam zatem do skosztowania tej kolorowej wersji „motylków” :)
Składniki
(przepis na 4 osoby)
400 g makaronu kokardki
3 łyżki oliwy
2 średniej wielkości żółte cukinie
2 szklanki zielonego groszku
10 plasterków pancetty
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą, włożyć makaron i gotować tyle minut, ile podano na opakowaniu, następnie ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Umyć cukinię, przekroić wzdłuż na ćwiartki (nie obierać!!!) a następnie usunąć nasiona i pokroić na drobną kostkę. Rozgrzać oliwę i przesmażyć przez 4 minuty posiekaną cukinię oraz groszek. Pokroić drobno pancettę i przesmażyć na rozgrzanej suchej patelni przez 2 minuty. Odcedzić makaron, dodać smażone warzywa i wymieszać. Podawać posypane pokrojoną pancettą, posiekaną natką pietruszki oraz doprawione świeżo zmielonym pieprzem.