Makaron jajeczny z krewetkami i warzywami
Macie czasami tak, że robiąc zakupy wybieracie produkty, z którymi nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia? Nie wiecie co z nich zrobicie, ale wiecie, że ich zakup będzie strzałem w dziesiątkę. Tak miałam z tym makaronem. Poza tym wygrzebałam z zamrażalnika kilka krewetek, dodałam garść warzyw, wszystko razem usmażyłam w woku i oto mam wspaniały, prosty obiad. Polecam jako odmianę po wieprzowinie, wołowinie, drobiu i rybach:)
Składniki: (3-4 porcje)
- 250 g makaronu jajecznego do dań z woka
- ok. 20 szt. krewetek tygrysich
- 20 g grzybów mung
- 4 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- olej
- sól, pieprz
- sos sojowy
I co dalej?:
Makaron i grzyby przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowe grzybki pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski, dymkę ze szczypiorkiem pokrój w plastry, selera naciowego w kostkę. Czosnek i imbir obierz i pokrój w paseczki.
W woku rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj czosnek i imbir, smaż 30 sekund. Po tym czasie dodaj paprykę i selera naciowego. Podsmażaj 2 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie krewetek. Jeśli masz gotowane to podsmażaj je z resztą składników 2 minuty, jeśli surowe podsmażaj 4 minuty. Po tym czasie do woka dodaj makaron, dymkę i grzybki. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem. Zdejmij woka z ognia, dodaj sezam oraz skrop całość niewielką ilością sosu sojowego. Wymieszaj ostatni raz i podawaj póki ciepłe.