Makaron jajeczny z krewetkami i warzywami

Makaron jajeczny z krewetkami i warzywami

Macie czasami tak, że robiąc zakupy wybieracie produkty, z którymi nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia? Nie wiecie co z nich zrobicie, ale wiecie, że ich zakup będzie strzałem w dziesiątkę. Tak miałam z tym makaronem. Poza tym wygrzebałam z zamrażalnika kilka krewetek, dodałam garść warzyw, wszystko razem usmażyłam w woku i oto mam wspaniały, prosty obiad. Polecam jako odmianę po wieprzowinie, wołowinie, drobiu i rybach:)


Zdjęcie - Makaron jajeczny z krewetkami i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








Składniki: (3-4 porcje)

  • 250 g makaronu jajecznego do dań z woka
  • ok. 20 szt. krewetek tygrysich
  • 20 g grzybów mung
  • 4 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • olej
  • sól, pieprz
  • sos sojowy

Zdjęcie - Makaron jajeczny z krewetkami i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




I co dalej?:

Makaron i grzyby przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowe grzybki pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski, dymkę ze szczypiorkiem pokrój w plastry, selera naciowego w kostkę. Czosnek i imbir obierz i pokrój w paseczki.
W woku rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj czosnek i imbir, smaż 30 sekund. Po tym czasie dodaj paprykę i selera naciowego. Podsmażaj 2 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie krewetek. Jeśli masz gotowane to podsmażaj je z resztą składników 2 minuty, jeśli surowe podsmażaj 4 minuty. Po tym czasie do woka dodaj makaron, dymkę i grzybki. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem. Zdejmij woka z ognia, dodaj sezam oraz skrop całość niewielką ilością sosu sojowego. Wymieszaj ostatni raz i podawaj póki ciepłe.


Zdjęcie - Makaron jajeczny z krewetkami i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron jajeczny z krewetkami i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów