Łosoś zapiekany z warzywami
Bomba witaminowa. Delikatne mięso łososia i kompozycja warzyw, które lubisz. Wszystko zapiekane w folii aluminiowej. Przygotowanie wymaga 10 minut czasu i 20 minut oczekiwania. To jest danie, które bez wykazywania się zdolnościami kulinarnymi smakuje zawsze i wszystkim.
Składniki:
( na 1 osobę)
- porcja świeżego łososia ( ja użyłam dzwonka, ale polecam filet, który jest bez ości)
- 1 mała marchew,
- 1/3 pora,
- 3 różyczki kalafiora,
- 3 różyczki brokuła,
- ½ łyżki masła,
- ¼ cytryny,
- sól i pieprz,
- folia aluminiowa
Sposób wykonania:
- łososia płuczemy i osuszamy a następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem,
- układamy rybę na folii ( kwadrat około 30x30 cm.)
- marchew obieramy, płuczemy i kroimy na plasterki,
- por płuczemy i kroimy na plasterki,
- na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie mieszając podsmażamy marchew i por,
- kalafiora i brokuła płuczemy i osuszamy,
- na łososiu układamy warzywa a następnie zamykamy folię (zdjęcie poniżej) i wstawiamy do piekarnika na 20 min.
Smacznego.