Łosoś zapiekany z warzywami

Łosoś zapiekany z warzywami

Bomba witaminowa. Delikatne mięso łososia i kompozycja warzyw, które lubisz. Wszystko zapiekane w folii aluminiowej. Przygotowanie wymaga 10 minut czasu i 20 minut oczekiwania. To jest danie, które  bez wykazywania się zdolnościami kulinarnymi smakuje zawsze i wszystkim.

Zdjęcie - Łosoś zapiekany z warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 1 osobę)

-  porcja świeżego łososia ( ja użyłam dzwonka, ale polecam filet, który jest bez ości)

-  1 mała marchew,

-  1/3 pora,

-  3 różyczki kalafiora,

-  3 różyczki brokuła,

-  ½ łyżki masła,

-  ¼ cytryny,

-  sól i pieprz,

-  folia aluminiowa

 Sposób wykonania:

  1. łososia płuczemy i osuszamy a następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem,
  2. układamy rybę na folii ( kwadrat około 30x30 cm.)
  3. marchew obieramy, płuczemy i kroimy na plasterki,
  4. por płuczemy i kroimy na plasterki,
  5. na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie mieszając podsmażamy marchew i por,
  6. kalafiora i brokuła płuczemy i osuszamy,
  7. na łososiu układamy warzywa a następnie zamykamy folię (zdjęcie poniżej) i wstawiamy do piekarnika na 20 min.

Zdjęcie - Łosoś zapiekany z warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smacznego.

 

Kategorie przepisów