Łosoś z ziemniaczkami i cukinią

Łosoś z ziemniaczkami i cukinią

porcja dla 1 osoby

1 dzwonko łososia

3 ziemniaczki małe albo dwa duże

pół cukinii albo 1 mała

sól, cytryna

pęczek koperku

Łososia zawinęłam w folię aluminiową i obłożyłam łodygami kopru. Posoliłam do smaku i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 25 minut.

Ziemniaki i cukinie ugotowałam na parze - ziemniaki gotowały się 20 minut - cukinia (pokrojona w plastry) 5 minut.

Resztą posiekanego koperku posypałam rybę. Łosoś plus koperek to genialne połączenie. Na koniec rybę polałam sokiem z cytryny i gotowe. Pycha. I jakie proste, prawda? I niskokaloryczne - bez kropli dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga łosoś to jedna z tłustszych ryb - a np. panga jest dużo chudsza.

Przepisy z tych kategorii

Steki z łososia w puree z mango i  whisky
3

Steki z łososia w puree z mang…

efrank efrank
mniamniam

Sola w sosie  oliwkowym

Sola w sosie oliwkowym

figmara figmara
figowe smaki

Łupacz w curry i mleczku kokosowym
3

Łupacz w curry i mleczku kokos…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Łosoś z koperkowym pesto (no dobra, z koperkowym PRAWIE  pesto)
3

Łosoś z koperkowym pesto (no d…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Łosoś  cytrynowy
21

Łosoś cytrynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczony amur z cytrynowym  pieprzem
1

Pieczony amur z cytrynowym pi…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia