Łosoś z ziemniaczkami i cukinią
Łosoś z ziemniaczkami i cukinią
porcja dla 1 osoby
1 dzwonko łososia
3 ziemniaczki małe albo dwa duże
pół cukinii albo 1 mała
sól, cytryna
pęczek koperku
Łososia zawinęłam w folię aluminiową i obłożyłam łodygami kopru. Posoliłam do smaku i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 25 minut.
Ziemniaki i cukinie ugotowałam na parze - ziemniaki gotowały się 20 minut - cukinia (pokrojona w plastry) 5 minut.
Resztą posiekanego koperku posypałam rybę. Łosoś plus koperek to genialne połączenie. Na koniec rybę polałam sokiem z cytryny i gotowe. Pycha. I jakie proste, prawda? I niskokaloryczne - bez kropli dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga łosoś to jedna z tłustszych ryb - a np. panga jest dużo chudsza.