Łosoś w sosie kaparowo-bazyliowym
Łosoś jest rybą, na którą zawsze mam ochotę.
Powszechnie wiadomo, że jedzenie ryb jest zdrowe i zmniejsza ryzyko zachorowań na różne choroby, w tym choroby serca.
Zrobiłam łososia, którego smak podbiłam czymś więcej niż tradycyjna cytryna.
Zachęcam do przygotowania łososia w zielonym sosie.
Składniki:
2 dzwonki z łososia
oliwa z oliwek
pieprz
sól
sos (porcja dla dwóch osób):
3 łyżki kaparów
garść świeżych liści bazylii
1 łyżeczka pesto zielonego
1 łyżka posiekanej natki zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połówki małej cytryny
1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
Rybę usmażyć z dwóch stron. Ok 5 min. tak, żeby bez problemu rozdzielała się na
kawałeczki.
Wypukane kapary oraz bazylię, pesto, pietruszkę i czosnek .
Następnie do powstałej masy dodajemy oliwę i sok cytryny.
Po usmażeniu rybę przyprawiamy sosem trzymanym chwile w lodówce.
Smacznego!