Łosoś pieczony w pergaminie - na azjatycką nutę
Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w "papilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni francuskiej en papillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.
To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.
W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam.
Składniki na 2 porcje:
2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny lub limetki
1 łyżka miodu
20 g świeżego imbiru
kawałeczek czerwonej papryczki chili
Wykonanie:
- dwa filety z łososia umyć,pozbawić skóry i osuszyć
- przygotować marynatę do łososia.Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu .Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki.Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny lub limetki .Wypestkować maleńką papryczkę chili i drobno posiekać
- przygotować 2 arkusze pergaminu.Na każdym papierze ułożyć po kawałku łososia,uprzednio wysmarowanego marynatą.Na łososiu rozłożyć płatki imbiru,plasterki cytryny i posiekane chili.Założyć boki papieru na siebie,a boki podwinąć pod spód
- pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut
- rozwinąć pakieciki i podawać rybę y ulubionymi dodatkami.Ja podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti