Łosoś na parze marynowany w białym winie
Niedawno zamieszczałam na blogu przepyszny przepis na grillowanego łososia z wiśniami, a dziś prezentuję drugi, bardzo smaczny przepis. Łosoś marynowany w winie nabiera wspaniałego aromatu i jest bardzo soczysty. Razem z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz surówką stanowi idealny obiad na letnie popołudnie :)
ŁOSOŚ NA PARZE MARYNOWANY W BIAŁYM WINIE
(2 porcje)
- 2 kawałki filetu z łososia (po ok. 150g),
- ½ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
- koperek,
- 2 łyżeczki masła,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- ćwiartki cytryny do podania
Łososia umyć, osuszyć i usunąć skórę. Umieścić w misce, zalać winem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (w tym czasie warto raz obrócić mięso na drugą stronę, żeby równomiernie się zamarynowało). Po tym czasie każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Tak przygotowane filety umieścić na kawałkach folii aluminiowej. Na wierzchu ryby ułożyć odrobinę masła i zawinąć folię w papiloty. Papiloty ułożyć w garnku na metalowym sitku przeznaczonym do gotowania na parze lub na półce parowaru. Gotować ok. 12-15 minut, w zależności od grubości ryby.
Podawać z ćwiartkami cytryny.
(inspirowane przepisem stąd)