Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską
250 g filetu z łososia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
kilka małych pomidorków
olej
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty z papryki
1 łyżka przyprawy marokańskiej (do tagin)
Z ryby zdjąć skórę.
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Paprykę opłukać, usunąć z niej nasiona i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
Pomidorki sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić na połówki..
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę. Chwilę razem smażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić.
Kiedy papryka zmięknie dodać do niej przecier pomidorowy, pastę z papryki oraz przyprawę marokańską.
Do sosu włożyć kawałki ryby i pomidorki. Rybę przykryć i na małym ogniu gotować 10-15 min.