Lody z wody kokosowej i owoców - bez cukru
Woda kokosowa była jakiś czas temu niezwykle modna. Nas nie zachwyciła, bo jest mdła i da się ją wypić tylko naprawdę mocno schłodzoną, ale jest podobno bardzo zdrowa, więc warto poszukać sposobów na jej przemycanie. I oto jest - lody. Zmrożona woda kokosowa w towarzystwie ulubionych owoców to już zupełnie inna rzecz, niż słodkawe coś, co ciężko wypić. Teraz możemy ją śmiało nazwać zdrowym i pysznym letnim deserem. Kto by pomyślał, że tak wiele może zależeć od stanu skupienia... W każdym razie lody takie można zrobić na dwa sposoby: pierwszy z nich, spektakularny w wyglądzie, ale mniej fajowy do jedzenia to zalanie kawałków owoców wodą kokosową i zamrożenie, drugi to mniej widowiskowy, ale znacznie przyjemniejszy w konsumpcji sposób, według którego blendujemy owoce z wodą i dopiero wtedy mrozimy. Sami musicie zdecydować pamiętając, że kawałek zmrożonego na kość owocu może się, zwłaszcza dla malucha, nie okazać super i ekstra. My już nie maluchy, ale i tak wolimy mrożony mus, który niniejszym pokazuję.
Będziemy musieli mieć:
wodę kokosową
dozwolone i ulubione owoce (u nas brzoskwinie i truskawki)
foremki do lodów
opcjonalne: syrop klonowy do smaku
Owoce umyć i osuszyć. Sposób 1: owoce pokroić w kawałki takiej wielkości, by zmieściły się w foremkach na lody. Powrzucać do foremek, zalać wodą kokosową, w odpowiednim momencie dołożyć patyczki (jeśli nasza forma tego wymaga) i zamrozić. Sposób 2: zmiksować owoce z wodą kokosową w proporcji 1:1 ich objętości, przelać do foremek i zamrozić.