Lody z olejem z pestek dyni

Lody z olejem z pestek dyni
Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody z olejem z pestek dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 125 ml oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • 100 g cukru
  • 60 ml miodu
  • 3 żółtka
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 laska wanilii
dodatkowo:
  • 60 ml miodu
  • 4 łyżki pestek dyni
Przygotowanie

W rondelku podgrzewamy mleko, śmietanę, cukier, miód, nasionka z laski wanilii i sól. Trzymamy na ogniu, aż wywar się zagrzeje, ale nie zagotuje.


W misce mieszamy rózgą żółtka, a następnie stopniowo wlewamy mieszaninę z mleka. Nieustannie mieszamy. Kiedy mleko zostanie wchłonięte, przelewamy całość z powrotem do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Mieszając czekamy, aż masa zacznie gęstnieć (ok 5-10 min.).


Masę łączymy z olejem dyniowym. Kiedy składniki się połączą, studzimy masę do temperatury pokojowej, a następnie przykrywamy i mrozimy przez 4-12 godz.


Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi lody i polewamy miodem tuż przed podaniem.


Porada:

Jeśli nie mamy maszynki do lodów, a chcemy uzyskać kremową konsystencję, musimy wyjmować lody z zamrażalnika i mieszać co 30 min. - najlepiej za pomocą miksera. Zabieg ma na celu rozbicie kryształków lodu i uzyskanie kremowej konsystencji.


Przepiękny kolor i niebagatelny smak oleju z pestek dyni sprawi, że te lody wejdą na stałe do Waszego kanonu deserów.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów