Lody z czarnej porzeczki
Smak tych lodów odkryłam w ubiegłym roku, już pod koniec sezonu porzeczkowego. I nie wiem czy nie są to najlepsze lody jakie w życiu jadłam. Smak jest niesamowity. Bardzo polecam, skuście się, nawet jeśli nie lubicie czarnej porzeczki na surowo – tak jak ja, pisałam o tym w ubiegłym roku, to tutaj smakuje ona bosko.
Składniki:
- 1 litr śmietanki kremówki 30%
- 45 g mleka w proszku
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 25 g cukru
- 250 ml puree z czarnej porzeczki
- sok z ½ cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
Mleko w proszku, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać , dolać śmietankę i cały czas mieszając zagotować. Dobrze wystudzić i połączyć z puree porzeczkowym, dodać sok i skórkę z ½ cytryny, mieszankę wstawić na kilka godzin do lodówki, dobrze schłodzoną przełożyć do maszyny do lodów na 30 minut.
Smacznego:)