Lody śmietankowo-orzechowe /z maszynki/
Na przekór pogodzie......... jem LODY! Dziś orzechowe. Najsmaczniesze lody to te, które robi sie na bazie śmietanki kremowej i jajek. Niestety nie są wsazane dla każdego . Na szczęscie możliwości komponowania składników są ogromne ,a lody "oszukane" również są niczego sobie. Dziś jeszcze ze śmietanką.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml słodkiej śmietanki kremowej
- 100 g orzechów włoskich
- 80 gram cukru brązowego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- mix dowolnych orzechów i czekoladowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
-Mleko wymieszać ze śmietanką cukrem , wanilią i zagotować.
-Orzechy drobno pokroić, przełożyć do rondelka, dodać miód ,łyżkę miodu i chwilkę podgotować.
-Orzechy zmiksować na gładka masę dodając odrobinę mleka.
-Mleko zagotowane ze śmietanką połączyć z masą orzechową, wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
-Schłodzoną masę mleczno- śmietankowo-orzechową umieścić w misie maszynki do lodów i włączyć urządzenie na ok.30 minut.
-Gotowe lody można podawać zaraz po przyrządzeniu lub przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażalnika w celu mocniejszego zmrożenia.
-Udekorować orzechami i czekoladową posypką.