Lody lawendowe z filmu To skomplikowane
O filmie „To skomplikowane”
pisałam już TU przy okazji kanapki Croque-Monsier.
Jest to niezwykle zabawna komedia z miłosnym wątkiem, w której role główne przypadły Meryl Streep i Alecowi Boldwinowi.
Lody lawendowe występują w scenie kolacji Jane z Adamem. Od dawna myślałam o przygotowaniu ich, ale musiałam poczekać na odpowiednią porę. Zimą świeżą lawendę można zastąpić suszoną
LODY LAWENDOWE
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX:
PRZYGOTOWANIE – WERSJA TRADYCYJNA
Jest to niezwykle zabawna komedia z miłosnym wątkiem, w której role główne przypadły Meryl Streep i Alecowi Boldwinowi.
Lody lawendowe występują w scenie kolacji Jane z Adamem. Od dawna myślałam o przygotowaniu ich, ale musiałam poczekać na odpowiednią porę. Zimą świeżą lawendę można zastąpić suszoną
LODY LAWENDOWE
SKŁADNIKI:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mleka
- 1 laska wanilii
- 3-4 gałązki lawendy
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX:
- Jajka podziel na żółtka i białka. Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej białka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę octu i ubijaj 2 min / obr. 4
- Pamiętaj, aby naczynie miksujące było suche i czyste.
- Ubite białka przełóż do miseczki. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego ponownie załóż motylek. Wlej śmietanę i ubijaj 1 min / obr. 4, w czasie ubijania dosypuj cukier puder.
- Ubitą śmietanę przełóż do kolejnej miski. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego (już bez motylka!) wlej żółtka, mleko, oraz dodaj cukier waniliowy. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj i dodaj do naczynia miksującego razem z ziarenkami wanilii. Utrzyj żółtka 37 stopni / 2 min. / obr. 2
- Ostudź utarte żółtka. Następnie dodaj do nich ubitą śmietanę i ubiją pianę z białek. Miksuj 1 min / obr 3
- Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.
PRZYGOTOWANIE – WERSJA TRADYCYJNA
- Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Jajka podziel na żółtka i białka. Białka ubij z szczyptą soli i łyżeczką octu.
- Wanilię przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj.
- W małym garnuszku umieść żółtka, cukier waniliowy, mleko, ziarenka wanilii i lawendę.
- Gotując na małym ogniu mieszaj cały czas trzepaczką, przez ok. 3-4 minuty. Następnie wystudź.
- Gdy utarte żółtka będą już wystudzone, połącz je w dużej misce z ubitymi białkami i ubitą śmietaną. Wymieszaj, lub zmiksuj dokładnie.
- Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.