Lody jeżynowo porzeczkowe
Korzystajmy ze świeżych owoców! Dzisiaj lody z jeżynami i porzeczkami. Lekko kwaskowate, takie jak lubię. Dodałam tylko trzy łyżki ksylitolu, więc sprawdźcie przed wstawieniem do lodówki, czy masa jest wystarczająco słodka. Najlepiej takie lody podać posypane owocami - niestety u mnie nic nie zostało - więc jedliśmy bez dodatków. Ale i takie były bardzo smaczne.
Składniki
450 g jeżyn
250 g czerwonych porzeczek
330 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)
100 ml mleka 3.2%
3 łyżki ksylitolu lub cukru
Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Jeżyny i porzeczki opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Mus jeżynowy i porzeczkowy wymieszać ze śmietanką, mlekiem i ksylitolem. Masę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę lodową. Kręcić zgodnie z instrukcją (moje lody kręciłam 30 minut,).Ukręcone lody przełożyć do plastikowych pojemników i włożyć do zamrażarki. Wyjąć ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!