Linguini z kurczakiem w sosie cytrynowo-kaparowym

Linguini z kurczakiem w sosie cytrynowo-kaparowym
Zdjęcie - Linguini z kurczakiem w sosie cytrynowo-kaparowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Linguini z kurczakiem w sosie cytrynowo-kaparowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Linguini z kurczakiem w sosie cytrynowo-kaparowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Linguini z kurczakiem w sosie cytrynowo-kaparowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Linguini z kurczakiem w sosie cytrynowo-kaparowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 250 g makaronu linguini
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 75 g kaparów
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g cebuli
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie

Kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką pszenną.


Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.


Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i obsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy na talerzyk.


Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę, a gdy zmięknie, dodajemy czosnek i oprószamy pozostałą mąką. Smażymy około minutę, a następnie podlewamy winem. Redukujemy o połowę.


Gotujemy makaron w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.


Do zredukowanego sosu dodajemy kapary, skórkę z cytryny i kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wkładamy kawałki kurczaka do sosu i podgrzewamy. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.


Makaron mieszamy z sosem i przekładamy na talerze. Dekorujemy natką.

Kategorie przepisów