Limonkowe ciasto z cukinii z pestkami dyni

Limonkowe ciasto z cukinii z pestkami dyni
Zdjęcie - Limonkowe ciasto z cukinii z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Limonkowe ciasto z cukinii z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Limonkowe ciasto z cukinii z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Limonkowe ciasto z cukinii z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Limonkowe ciasto z cukinii z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukinii
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 100 g pestek dyni
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 limonka
Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180ºC.

Cukinię ścieramy na tarce do jarzyn.

W dużej misce mieszamy jajka z cukrem za pomocą rózgi kuchennej.

Gdy się połączą, dodajemy olej oraz śmietanę. Mieszamy.

Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz sok.

Dodajemy startą cukinię.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.

Na koniec dodajemy pestki dyni i przekładamy do formy keksowej o długości 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka.

Studzimy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów