Limanowska sałatka z pieczarek

Limanowska sałatka z pieczarek

Za oknem zima, mróz i śnieg, a ja wbrew okolicznościom nie mam wcale apetytu na dania "rozgrzewające", a wręcz przeciwnie - marzą mi się pyszne sałatki. Pewnie więc w najbliższym czasie zagoszczą na moim blogu sałatkowe przepisy - dziś pierwszy z nich. Pomysł znalazłam w Galerii Potraw.

Składniki:

500 g pieczarek

250 g oscypka

łyżka soku z cytryny

pół łyżki listków świeżego tymianku

po 3 łyżki szczypiorku i natki pietruszki

Dressing:

2-3 posiekane i utarte z solą ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

łyżeczka musztardy

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, szczypta cukru


Pieczarki pokrój w kostkę, pokrop sokiem z cytryny, popieprz i posyp tymiankiem. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Oscypek również pokrój w kostkę, dodaj szczypiorek i pietruszkę, dosyp do pieczarek. Wymieszaj dobrze składniki dressingu, polej sałatkę, wymieszaj i odstaw na jakiś czas do lodówki.

Sałatka pasuje do ciemnego chleba, a moim zdaniem, dobrze się z nią komponują pomidory pokrojone w grube plastry lub w ósemki.

Zdjęcie - Limanowska sałatka z pieczarek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów