Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną

Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną
Zdjęcie - Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oleju Kujawski z bazylią
  • 2 małe posiekane cebule
  • 1 żółtko
  • ½ kostki drożdży
  • ½ łyżeczki słodkie papryki w proszku
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier, uprzednio rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.


Na Kujawskim z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając. Dodajemy orzeszki oraz przyprawy, smażymy jeszcze przez 4 min.


Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Żółtko mieszamy z łyżką wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Na środek każdego z nich nakładamy farsz i skrapiamy wodą. Brzegi ciasta zaciskamy palcami w 3 miejscach tak, aby powstała trójkątna łódeczka z nadzieniem w środku.


Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pozostałym żółtkiem i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 225°C przez 15 min.


Porada:

Optymalną temperaturą do wyrastania ciasta drożdżowego jest 20-30°C.



Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com

Kategorie przepisów