Letnie tartaletki z owocami
Dzisiaj przepis na idealne letnie tartaletki, które będą super pomysłem na wszelkie imprezy. Są bardzo łatwe do wykonania, więc każdy nawet początkujący cukiernik sobie z nimi poradzi ;) Swoje tartaletki wykonałam z malinami i borówkami, ale świetnie sprawdzą się truskawki, nektarynki, brzoskwinie, wiśnie lub jagody. Polecam spróbować, bo naprawdę są pyszne :)
Składniki na 8 tartaletek:
- 125g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 250g mąki
- 70g cukru pudru
- 2 łyżki cukru z wanilią/nasiona z połowy laski wanilii/ekstrakt waniliowy
- jajko
- szczypta soli
- owoce (ja użyłam 2/3 opakowania malin i 100g borówek)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do obtoczenia owoców, które puszczają dużo soków (maliny, jagody, truskawki, nektarynki/brzkoskwinie)
- kilka łyżek cukru do posypania brzegów tartaletek
Mąkę na stolnicy/blacie wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Dodać masło i siekać, aż masło będzie miało postać okruszków. Dodać pół jajka (jajko rozkłuć widelcem i na oko podzielić na pół, a drugą połowę odłożyć do posmarowania brzegów ciasta) i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Jeśli używamy jabłek, nektarynek lub brzoskwini to należy je pokroić na mniejsze części. Owoce, które puszczają dużo soku czyli maliny, jagody, truskawki, wiśnie, jagody, brzoskwinie/nektarynki obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Schłodzone ciasto dzielimy na 8 równych części i każdą część formujemy w kulę. Każdą kulkę wałkujemy na grubość ok. 4mm.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy owoce na środek zostawiając ok. 1,5cm odstęp od brzegów.
Brzegi ciasta zawijamy do środka, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy 25 minut w 200 stopniach, aż ciasto będzie wyraźnie zarumienione. Blachę wyjmujemy z piekanika i zostawiamy tartaletki na niej, aż do wystygnięcia. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem lub podać z gałką lodów :)