Letnia sałatka z pomidorów
Jeszcze nie tak dawno ocet balsamiczny nie stał na stole w każdym domu, a vinegrette nie był podstawowym sosem do warzyw. Sałatę podawaliśmy ze śmietaną (lekko zwykle posłodzoną). Podobnie zresztą jak i pomidory. Serio!
Nawiązując do tej wakacyjnej tradycji (ach, te wspomnienia z działki!) przygotowałam sałatkę z sosem na bazie jogurtu i kefiru (dodaje nieco kwaskowatego smaku). Do tego mięsiste pomidory prosto z krzaka, domowy kiszony ogórek i wakacyjna sałatka gotowa!
Z podanych proporcji uzyskacie sos na dużą miskę sałatki. Podajcie do z ok. 4-5 pokrojonymi w duże kawałki pomidorami, plasterkami kiszonych ogórków, listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem.
To idealny dodatek do grillowanych dań. Dla mnie- lato w pigułce!
Składniki- jogurt grecki - 4 łyżki
- kefir - 2 łyżki
- natka pietruszki - 2 łyżki, drobno posiekana
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- do podania
- pomidory - ok. 5 szt
- kiszone ogórki - 2 sztuki
- listki bazyli - ok. 10 szt
Jogurt wymieszaj z kefirem, oliwą i drobno posiekaną natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidory pokrój w duże kawałki, wymieszaj z plasterkami ogórka. Polej sosem, posyp świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii.