Letnia sałatka z jabłek ogórków i arbuza
Nasza jabłonka miała w tym roku sporo jabłek. Z części wycisnęłam sok, z części powstaje ocet jabłkowy a część po prostu zjadłam. Co jakiś czas wykorzystuję też jabłka do sałatki. Dzisiaj przepis na idealną sałatkę na letnie dni. Jabłka, arbuz i ogórki, trochę octu i gotowe. Proste i orzeźwiające.
Przepis przygotowałam na konkurs organizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku.
składniki (2 porcje)
250 g obranych, pokrojonych jabłek
250 g ogórków gruntowych
200 g arbuza
15 liści bazylii
sok z 1/2 cytryny
do polania:
dowolny, gotowy sos na bazie octu balsamicznego - użyłam sosu z dodatkiem fig
przygotowanie
Jabłka pokroić w kostkę ok 1,5 x 1,5, włożyć do miski, polać sokiem z cytryny. Ogórki i arbuz pokroić w kostkę, dodać do jabłek. Posypać pokrojoną w paski bazylią. Skropić owocowym octem, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać zimne. Smacznego!
Przepis przygotowałam na konkurs organizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku.
składniki (2 porcje)
250 g obranych, pokrojonych jabłek
250 g ogórków gruntowych
200 g arbuza
15 liści bazylii
sok z 1/2 cytryny
do polania:
dowolny, gotowy sos na bazie octu balsamicznego - użyłam sosu z dodatkiem fig
przygotowanie
Jabłka pokroić w kostkę ok 1,5 x 1,5, włożyć do miski, polać sokiem z cytryny. Ogórki i arbuz pokroić w kostkę, dodać do jabłek. Posypać pokrojoną w paski bazylią. Skropić owocowym octem, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać zimne. Smacznego!