Leśna pizza z kurkami

Leśna pizza z  kurkami

Dwa tygodnie temu, plotka o wielkiej ilości grzybów zmobilizowała mnie do wyjścia do lasu. Jeśli chodzi o zbiór szału nie było ale trochę kurek w koszyku się znalazło. Sosu  nie chciałam robić, cannelonni też już było więc pomyślalam o pizzy. Usmażyłam kurki jak pieczarki więc żadnych wzlotów by tu nie było ale wspaniały smak kurek przywodzi na myśl zapach lasu, igliwia i to  czyste powietrze, które można wdychać pełna piersią.

Zdjęcie - Leśna pizza z  kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 dag kurek
  • 1 cebula
  • odrobina wody
  • sol, pieprz

Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.

Kurki opłukać i oczyścić, większe pokroić. Cebulę pokroić, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć. Kiedy cebula zmięknie, dodać grzyby i dusić aż będą miękkie. Podlać odrobiną wody. Dodać sól i pieprz. Grzyby powinny być miękkie a płyn powinien wyparować.

 Ciasto odgazować, wyłożyć blachę do pizzy. Posmarować sosem pomidorowym a nawet ketchupem, wyłożyć usmażone kurki. Piec 20 minut, dodać ser i jeszcze piec 10  minut.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów