Lekkie z brzoskwiniami i czekoladą
Lekkie ciasto z ostatnimi brzoskwiniami, oczywiście można zamienić je na inne owoce. Jest puszyste, a zarazem wilgotne - idealnie pasują do niego sezonowe owoce. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania. a każdy kęs zniewala smakiem. Polecam
- 350 g maślanki
- 100 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 500 g brzoskwiń
- 50 g gorzkiej czekolady (zetrzeć)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Do maślanki dodać jedno całe jako i trzy żółtka oraz 1/4 szklanki cukru połączyć składniki i połowę mąki. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, ubite białka delikatnienie wymieszać z ciastem i resztą mąki. 1/4 ciasta odlać i wymieszać z kakao, wylewać na przemian przesypując startą czekoladą. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i powciskać w ciasto - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50-60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego
Wydrukuj przepis .i jeszcze fotki...