Lekki makaron z kurczakiem i brokułami
Dziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie. W odróżnieniu od klasycznych przepisów tego typu, nie dodajemy tutaj tłustej śmietanki, a gęsty sos powstaje z mleka i ugotowanego a następnie zmiksowanego rdzenia z brokuła. Takim też sposobem oprócz tego, że danie staje się lżejsze nie marnujemy składników, zapewniam że rdzeń brokuła też jest pyszny!
Scroll down for recipe in English
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami(3-4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka, bez kości i pookrojone w grubszą kostkę
- sól i pieprz
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 -1 szklanka mleka
- 250 g makaronu
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, włóż do patelni i smaż do ładnego zarumienienia z każdej strony, po czym wyjmij z patelni na talerz i odstaw.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i włóż cebulę. Smaż przez 3 minuty do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę aż poczujesz jego aromat.
- W czasie smażenia cebuli, obierz rdzeń brokuła ze stwardniałej skórki i pokrój go w małą kostkę. Dodaj go do patelni, dopraw dużą szczyptą soli, przykryj i duś na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Następnie wlej wino, gotuj aż prawie odparuje, po czym wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Smaż mieszając przez 3 minuty i wlej bulion wraz z 1/2 szklanki mleka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj aż rdzeń brokuła zmięknie. Dopraw chilli i tymiankiem i zmiksuj zawartość patelni na gładki sos (ostrożnie blenderem ręcznym lub najlepiej w żaroodpornym stojącym). Wlej sos ponownie do patelni i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Włóż do patelni różyczki brokuła i kurczaka i gotuj pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dolewając więcej mleka jeżeli sos za bardzo zgęstnieje.
- Na koniec wmieszaj makaron i podawaj.
Smacznego!
English version
Light chicken and broccoli pasta(3-4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 single chicken breasts, boneless and cut into bite size pieces
- salt and pepper
- 1/2 onion, chopped
- 2 cloves of garlic, minced
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 1 teaspoon fresh thyme leaves
- 1 head of broccoli, stalk and florets separated
- 2 tablespoons white wine
- 1 tablespoon flour
- 1 cup chicken stock
- 1/2 -1 cup whole milk
- 250 g pasta
Preparation:
- Heat a large and deep pan over medium heat with oil. Season chicken with salt and pepper add to the pan and cook until just cooked through. Transfer the cooked chicken to a plate and set aside.
- Cook pasta according to package directions, drain and set aside.
- Turn the heat down to medium low and stir in the onion to the pan. Cook over medium low heat for 3 minutes, or until soft, add the garlic and cook until fragrant.
- While the onion and garlic are cooking trim the end of the broccoli stalk and any rough areas on the outside. Chop the stalk and add to the pan. Add a pinch of salt and put the lid on for 5 minutes, opening and stirring occasionally.
- Add in the white wine and simmer until almost dry and add 1 tablespoon of flour. Stir and cook, stirring regularly, for 3 more minutes. Stir in the broth and 1/2 cup of milk and bring to a simmer and cook until broccoli is tender. Season with chilli flakes and thyme and transfer the mixture to a blender and puree. Return to the pot over medium low heat. Season with salt and pepper to taste.
- Add the chopped broccoli and chicken to the pan, cover and cook, adding more milk if necessary, until broccoli is tender.
- Toss the pasta with the sauce, and serve.
Enjoy!