Lekka sałatka z brokułami i fetą

Lekka sałatka z brokułami i fetą

Cześć,

Zamieszczam przepis podejrzany u koleżanki z pracy na lekką sałatkę z brokułami i fetą. Idealne danie na leniwy deszczowy dzień i dobra przekąska w czasie przeziębienia.

Zdjęcie - Lekka sałatka z brokułami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • dwa małe jogurty naturalne lub jeden duży (najlepiej te gęste),
  • jeden duży brokuł,
  • jedno opakowanie sera feta,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwie garści płatków migdałów,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie płatki drożdżowe do posypania.

Zdjęcie - Lekka sałatka z brokułami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Z brokułu wykrajamy różyczki. Wrzucamy je na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na średnim ogniu około 3 minuty. Następnie przelewy je zimną wodą i czekamy aż wystygną.
  • Jogurt mieszamy z solą, pieprzem i czosnkiem przepuszczonym przez praskę.
  • Migdały wrzucamy na podgrzaną patelnię i chwilę prażymy aż do zarumienienia
  • Pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę kładziemy na brokułach. Całość polewamy sosem oraz posypujemy uprażonymi migdałami. Opcjonalnie możemy też posypać to płatkami drożdżowymi.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Kategorie przepisów