Lekka sałatka z brokułami i fetą
Cześć,
Zamieszczam przepis podejrzany u koleżanki z pracy na lekką sałatkę z brokułami i fetą. Idealne danie na leniwy deszczowy dzień i dobra przekąska w czasie przeziębienia.
Składniki:
- dwa małe jogurty naturalne lub jeden duży (najlepiej te gęste),
- jeden duży brokuł,
- jedno opakowanie sera feta,
- dwa ząbki czosnku,
- dwie garści płatków migdałów,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie płatki drożdżowe do posypania.
Making-of:
- Z brokułu wykrajamy różyczki. Wrzucamy je na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na średnim ogniu około 3 minuty. Następnie przelewy je zimną wodą i czekamy aż wystygną.
- Jogurt mieszamy z solą, pieprzem i czosnkiem przepuszczonym przez praskę.
- Migdały wrzucamy na podgrzaną patelnię i chwilę prażymy aż do zarumienienia
- Pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę kładziemy na brokułach. Całość polewamy sosem oraz posypujemy uprażonymi migdałami. Opcjonalnie możemy też posypać to płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Gosia
Reklamy