Legumina porzeczkowa Hildy

Legumina porzeczkowa Hildy

Udało mi się i w tym roku wysępić nieco porzeczek od rodziców; zrobiłam z nich między innymi taki oto smaczny deser podpatrzony na blogu Mopsika. Jest to przepis kuchni skandynawskiej, ale tego typu receptura, polegająca na zapieczeniu plastrów bułki w masie mleczno-jajecznej jest również popularna w krajach anglosaskich i znany jako „bread pudding”. Bez względu na nazwę – legumina czy pudding – ta typowo letnia, owocowa wersja deseru bardzo nam posmakowała :)

Zdjęcie - Legumina porzeczkowa Hildy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
LEGUMINA PORZECZKOWA HILDY
(4 porcje)

  • ½ weki (bułki paryskiej, angielki),
  • 1,5 szklanki czerwonych porzeczek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • masło do posmarowania formy,
  • bita śmietana do podania,
  • porzeczki do dekoracji


Z bułki odkroić skórki i pokroić ją na cienkie kromki. Porzeczki lekko rozgnieść z 2 łyżkami cukru.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka zmiksować z pozostałą 1 łyżką cukru na puszystą masę. Miksując, wlać mleko (ja wlałam gorące).
W żaroodpornym naczyniu (np. takim do tarty) wysmarowanym masłem, ułożyć naprzemiennie warstwę bułek, porzeczek, bułek i porzeczek. Całość zalać masą jajeczno-mleczną. Zostawić na 20 minut.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić do temperatury pokojowej i dopiero wtedy podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Można też schłodzić deser w lodówce.

Zdjęcie - Legumina porzeczkowa Hildy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Legumina porzeczkowa Hildy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów