Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato
![Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato](/obrazek/duze/leczo-z-kielbasa-lekko-pikantny-posilek-na-lato-363972.jpeg)
![Zdjęcie: Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363975.jpeg)
Leczo jest naszym ulubionym, nie tylko letnim daniem. Robię je często na obiad, a czasami nawet na kolację. To pyszne węgierskie danie obiadowe skradło nam serca już bardzo dawno. Cała moja rodzina uwielbia wygrzaną w słońcu paprykę, delikatną cukinię i pyszne mięsiste pomidory. Ta wersja lecza jest z kiełbaską podsmażaną z dodatkiem cebuli.
Czasami jednak robię leczo bezmięsne, ale u nas rzadko je się wegetariańskie dania obiadowe. Często również do dania dodaję 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, ale robię to tylko wtedy, kiedy pomidory są bez smaku.
Niestety, dobre pomidory, moje ukochane malinówki, można kupić dopiero od połowy czerwca a najlepsze zaczynają się w lipcu i cena na targu nie dobija. Oprócz kiełbasy i świeżych warzyw do lecza dodaję mieloną, słodką paprykę, którą podsmażam na oleju zanim wrzucam warzywa. Smak dania jest wtedy bardziej intensywny. Leczo podaję z pajdą chleba i nic po za tym, jest to wystarczający dodatek :)
Przepis na leczo z kiełbasą składniki
1/2 kg kiełbasy wiejskiej
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 duża cukinia
3 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 duże łyżki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki np. chili
olej do smażenia
bazylia
ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
![Zdjęcie: Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363972.jpeg)
Jak robi się leczo Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 3 minuty. Skórkę pomidorów sparzamy wrzątkiem, obieramy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Papryki oraz cukinię myjemy i kroimy paprykę w paski, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy papryki, podsmażamy ok 1 minuty i dodajemy wszystkie warzywa. Dusimy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą oraz posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotowe leczo podajemy z pajdą chleba.
Smacznego!
![Zdjęcie: Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363973.jpeg)
Sprawdź również przepisy na :
![Zdjęcie: Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363970.jpeg)
![Zdjęcie: Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363971.jpeg)
![Zdjęcie: Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363974.jpeg)