Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato

Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato

Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Leczo jest naszym ulubionym, nie tylko letnim daniem. Robię je często na obiad, a czasami nawet na kolację. To pyszne węgierskie danie obiadowe skradło nam serca już bardzo dawno. Cała moja rodzina uwielbia wygrzaną w słońcu paprykę, delikatną cukinię i pyszne mięsiste pomidory. Ta wersja lecza jest z kiełbaską podsmażaną z dodatkiem cebuli.

Czasami jednak robię leczo bezmięsne, ale u nas rzadko je się wegetariańskie dania obiadowe. Często również do dania dodaję 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, ale robię to tylko wtedy, kiedy pomidory są bez smaku.
Niestety, dobre pomidory, moje ukochane malinówki, można kupić dopiero od połowy czerwca a najlepsze zaczynają się w lipcu i cena na targu nie dobija. Oprócz kiełbasy i świeżych warzyw do lecza dodaję mieloną, słodką paprykę, którą podsmażam na oleju zanim wrzucam warzywa. Smak dania jest wtedy bardziej intensywny. Leczo podaję z pajdą chleba i nic po za tym, jest to wystarczający dodatek :)

Przepis na leczo z kiełbasą składniki
1/2 kg kiełbasy wiejskiej
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 duża cukinia
3 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 duże łyżki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki np. chili
olej do smażenia
bazylia
ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak robi się leczo Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 3 minuty. Skórkę pomidorów sparzamy wrzątkiem, obieramy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Papryki oraz cukinię myjemy i kroimy paprykę w paski, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy papryki, podsmażamy ok 1 minuty i dodajemy wszystkie warzywa. Dusimy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą oraz posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotowe leczo podajemy z pajdą chleba.
Smacznego!

Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sprawdź również przepisy na :

Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chicken burger- burgery z kotletami z mięsa mielonego z kurczaka oraz pysznymi pomidorami, sałatą, cebulką i sosem. Zdrowa wersja tych pysznych burgerów, to dobra alternatywa dla mc.


Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placki po węgiersku - Smaczna odsłona placków ziemniaczanych , prostego i taniego dania, które podane z sosem i mięsem wygląda bardzo elegancko i smakuje wybornie.


Zdjęcie - Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kluski śląskie z gulaszem - przepis na smakowite kluchy z sosem m mięskiem i włoszczyzną.


Kategorie przepisów