Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną
Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy! Chorizo nadaje mu charakteru, a zapewniam, że syci na długo. Lubię podawać tego typu dania ze świeżym i chrupiącym chlebkiem, którym można na koniec zebrać nim resztki pysznego sosu z talerza. Polecam gorąco!
Danie jest deczko czasochłonne w przygotowaniu, gdyż wołowina musi się troszkę poddusić żeby uzyskać tą cudowną miękkość. Jednak zapewniam, że przygotowanie go nie jest trudne w przygotowaniu. A jeżeli posiadasz Tefa Cuisine Companion to on zrobi je praktycznie za Ciebie. Szczegóły przygotowania poniżej.
Scroll down for recipe in English
Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną(4-6 porcji)
Składniki:
- 100 g chorizo pokrojonego w kostkę
- 600 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę
- 2 papryczki chilli, drobno posiekane
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 2 małe cukinie, pokrojone w grubą kostkę
- 1x400g puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz, cukier do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W większym rondelku rozgrzej na większym ogniu 2 łyżki oleju, włóż chorizo i wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia.
- Następnie dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć paprykę, chilli i czosnek i podsmaż przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj bulion, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodaj pomidory, cukinię i pieczarki i gotuj kolejne 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, także mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec dopraw całość do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
Przygotowanie TCC:
- Do misy TCC wyposażonej w mieszadło wlej odrobinę oleju, włóż cebulę, chorizo i wołowinę i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Następnie dodaj bulion, czosnek, chilli, paprykę, kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy, uruchom program P2 slow cook na 20 minut.
- Po tym czasie dodaj cukinię, pieczarki, pomidory, dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku i ponownie uruchom program P2 clow cook na 30 minut.
- Sprawdź doprawienie i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Beef, chorizo and zucchini stew(4-6 servings)
Ingredients:
- 100 g chorizo, diced
- 600 g of beef, cut in large dice
- 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic, finely chopped
- 1 bell pepper, cut into large dice
- 2 chilli peppers, minced
- 200 ml chicken stock
- 200 g mushrooms, quartered
- 2 small zucchini, cut into thick cube
- 1x400g can of chopped tomatoes
- salt, pepper, sugar to taste
- bay leaf, allspice berries
- oil for frying
Preparation:
- In a large saucepan, heat 2 tablespoons of oil on medium-high heat, add chorizo and beef and cook until browned of all sides.
- Add onion, cook until translucent and add chilli, bell pepper and garlic and cook for 2-3 minutes, stirring occasionally.
- Next add chicken stock, bay leaf and a few all spice berries, season with salt and pepper and cook covered on low heat for 20 minutes, stirring occasionally.
- Add chopped tomatoes, zucchini and mushrooms and cook covered on low heat for the next 30 minutes, stirring form time to time.
- Season with salt, pepper and sugar to taste and serve with crunchy bread.
Preparation for TCC:
- Add onion, chorizo and beef into a bowl of TCC fitted with a stirrer, and launch P1 slow cook program for 5 minutes.
- Add chicken stock, garlic, chilli, bell pepper, paprika, bay leaf and a few all spice berries, and launch P2 slow cook for 20 minutes.
- Next add zucchini, mushrooms, tomatoes, season with salt, pepper and sugar to taste and start P2 clow cook for 30 minutes.
- Check the seasoning and serve with a crunchy bread.
Enjoy!