Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną

Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy! Chorizo nadaje mu charakteru, a zapewniam, że syci na długo. Lubię podawać tego typu dania ze świeżym i chrupiącym chlebkiem, którym można na koniec zebrać nim resztki pysznego sosu z talerza. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie jest deczko czasochłonne w przygotowaniu, gdyż wołowina musi się troszkę poddusić żeby uzyskać tą cudowną miękkość. Jednak zapewniam, że przygotowanie go nie jest trudne w przygotowaniu. A jeżeli posiadasz Tefa Cuisine Companion to on zrobi je praktycznie za Ciebie. Szczegóły przygotowania poniżej.

Zdjęcie - Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 100 g chorizo pokrojonego w kostkę
  • 600 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę
  • 2 papryczki chilli, drobno posiekane
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 małe cukinie, pokrojone w grubą kostkę
  • 1x400g puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W większym rondelku rozgrzej na większym ogniu 2 łyżki oleju, włóż chorizo i wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia.
  2. Następnie dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć paprykę, chilli i czosnek i podsmaż przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.
  3. Po tym czasie dodaj bulion, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnie dodaj pomidory, cukinię i pieczarki i gotuj kolejne 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, także mieszając od czasu do czasu.
  5. Na koniec dopraw całość do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj z chrupiącym chlebkiem.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy TCC wyposażonej w mieszadło wlej odrobinę oleju, włóż cebulę, chorizo i wołowinę i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Następnie dodaj bulion, czosnek, chilli, paprykę, kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy, uruchom program P2 slow cook na 20 minut.
  3. Po tym czasie dodaj cukinię, pieczarki, pomidory, dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku i ponownie uruchom program P2 clow cook na 30 minut.
  4. Sprawdź doprawienie i podawaj z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beef, chorizo and zucchini stew

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 100 g chorizo, ​​diced
  • 600 g of beef, cut in large dice
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 1 bell pepper, cut into large dice
  • 2 chilli peppers, minced
  • 200 ml chicken stock
  • 200 g mushrooms, quartered
  • 2 small zucchini, cut into thick cube
  • 1x400g can of chopped tomatoes
  • salt, pepper, sugar to taste
  • bay leaf, allspice berries
  • oil for frying

Preparation:

  1. In a large saucepan, heat 2 tablespoons of oil on medium-high heat, add chorizo ​​and beef and cook until browned of all sides.
  2. Add onion, cook until translucent and add chilli, bell pepper and garlic and cook for 2-3 minutes, stirring occasionally.
  3. Next add chicken stock, bay leaf and a few all spice berries, season with salt and pepper and cook covered on low heat for 20 minutes, stirring occasionally.
  4. Add chopped tomatoes, zucchini and mushrooms and cook covered on low heat for the next 30 minutes, stirring form time to time.
  5. Season with salt, pepper and sugar to taste and serve with crunchy bread.

Preparation for TCC:

  1. Add onion, chorizo ​​and beef into a bowl of TCC fitted with a stirrer, and launch P1 slow cook program for 5 minutes.
  2. Add chicken stock, garlic, chilli, bell pepper, paprika, bay leaf and a few all spice berries, and launch P2 slow cook for 20 minutes.
  3. Next add zucchini, mushrooms, tomatoes, season with salt, pepper and sugar to taste and start P2 clow cook for 30 minutes.
  4. Check the seasoning and serve with a crunchy bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki szwedzkie

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szaszłyki z mięsa mielonego
1

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych
1

Kotlety z indyka w panierce z…

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym
2

Kurczak w sosie słodko – kwaśn…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Parmezanowe placuszki z cukinii
3

Parmezanowe placuszki z cukini…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chlebek cukiniowy
2

Chlebek cukiniowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wytrawne babeczki z cukinią
3

Wytrawne babeczki z cukinią

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cukinia faszerowana po meksykańsku
2

Cukinia faszerowana po meksyka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką
1

Kaszotto z bakłażanem, cukinią…

Beti Beti
kruche babeczki

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko
1

Cukinia marynowana w musztardz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy