Leczo paprykowe z cukinią na zimę

Leczo paprykowe z cukinią na zimę
Zdjęcie - Leczo paprykowe z cukinią na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo paprykowe z cukinią na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo paprykowe z cukinią na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo paprykowe z cukinią na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo paprykowe z cukinią na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,2 kg kolorowej papryki
  • 700 g cukinii
  • 500 g pomidorów
  • 200 g cebuli
  • 100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Paprykę i cebulę kroimy w dość dużą kostkę i szklimy na Oliwierze z czosnkiem.

Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz kolendrę i dusimy około 15 minut.

W międzyczasie obieramy cukinię i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.

Do podduszonych warzyw dodajemy cukinię i dusimy kolejne 15 minut.

Gdy warzywa są już miękkie, ale nie rozpadające się, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gorące leczo przekładamy do czystych słoików i pasteryzujemy lub serwujemy od razu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów