Lebkuchen - niemieckie miękkie pierniczki
Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki pieczone co roku na Święto Bożego Narodzenia. Smakują inaczej niż nasze polskie pierniczki, mają mniej przypraw i wyraźny smak od skórki pomarańczowej. Pierniczki już następnego dnia po upieczeniu są gotowe do spożycia, nie trzeba czekać, aż zmiękną co jest ich dużą zaletą. Mnie jakoś nie powaliłyy swoim smakiem gdyż nie jestem fanką skórki pomarańczy :-) Myślę, że każdemu kto lubi kandyzowane skórki zasmakują :-) Polecam upiec na zbliżające się święta! :-)
Składniki:
- 250g. mąki
- 85g. zmielonych migdałów
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85g. masła
- niecałe 1/2 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy (ja dałam trochę mniej)
- skórka z dwóch dużych cytryn
Suche składniki wymieszać z dużej misce. W małym garnku roztopić masło z miodem, na małym ogniu, aż do utrzymania jednolitej płynnej masy. Zdjąć z palnika i lekko wystudzić. Masa ma być jednak nadal ciepła.
Suche składniki zmiksować z masą maślano-miodową. Ciasto będzie klejące ale takie ma być. Przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
Formować z ciasta kulki o wielkości małego orzecha ziemnego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Podczas formowania polecam maczać co jakiś czas ręce w zimnej wodzie, aby ciasto się tak nie kleiło do rąk. Następnie kulki delikatnie spłaszczać łyżką zamaczaną w wodzie.
Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 13-15 minut. Po wyjęciu zosatwić je na blaszce na 5 min, następnie przenieść je łopatką na kratkę/talerz i zostawić do ostygnięcia.
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru
- kilka łyżek gorącej wody
Cukier utrzeć grzbietem łyżki z kilkoma łyżkami wody. Najlepiej dodawać po łyżce, aż do uzyskania raczej płynnej konsystencji. Pierniki maczać w lukrze i odkładać najlepiej na kratkę, aby lukier zastygł.
Źródło przepisu - mojewypieki.com