Lawendowe ciasteczka

Lawendowe ciasteczka

Zdjęcie - Lawendowe ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Lawendowe ciasteczka Dorotki chodziły za mną już naprawdę długo. Chyba od kiedy wygrałam woreczek cudownie pachnącej lawendy w Lawendowym Domu. Oj, dawno to już było, dawno ;) W końcu zrobiłam je, nie sama oczywiście, bo z synkiem. Wszystkim bardzo smakują, są kruche, maślane, z nutką cytryny i lawendy, która jest naprawdę bardzo delikatna. Piękne pachną i są przepyszne. Nie można naprawdę poprzestać na jednym ciastku;). Ciasteczka z pewnością będą pysznym świątecznym prezentem, choć nie te, bo tych już nie ma ;)

Zdjęcie - Lawendowe ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lawendowe ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*210 g masła (w pokojowej temp.)

*3/4 szklanki cukru pudru

*1 żółtko

*szczypta soli

*1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)

*otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny

*1,5 szklanki mąki

*3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.

Smacznego :)

Zdjęcie - Lawendowe ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lawendowe ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lawendowe ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów