Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami
Urlop minął zdecydowanie zbyt szybko i niestety trzeba wrócić do szarej rzeczywistości. Dobrze, że można się chociaż jeszcze rozpieścić kulinarnie :-) Dziś przedstawiam przepis dla leniuchów, który przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej.
Warto też zadbać o atrakcyjne podanie potrawy, wiadomo, na początku je się oczami:) Ten zestaw do sushi upolowałam w świetnej cenie na Westwing Home & Living, gdzie można znaleźć wiele pięknych i przydatnych rzeczy do domu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami
(3-4 porcje)
Składniki:
- 650 g ulubionej części wołowiny, ja najczęściej używam sezonowanego rostbefu, pokrojonego w cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien
- 3 łyżki mirinu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g szparagów, przyciętych i pokrojonych na kawałki (można zamienić na fasolkę szparagową)
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- posiekana dymka do podania
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, sake, brązowy cukier, chili i czosnek. Zalej marynatą mięso i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- W woku lub głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą.
- Dodaj szparagi (lub fasolkę) i pieczarki i smaż aż mięso się zarumieni a sos zgęstnieje, przez około 10 minut.
- Podawaj danie z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką.
Smacznego!
English version
Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus
(3-4 servings)
Ingredients:
- 650 g beef steak sliced against the grain in thin strips
- 3 tbsp mirin
- 3 tbsp soy sauce
- 2 tbsp sake
- 2 tbsp brown sugar
- 1/4 tsp red pepper flakes
- 2 garlic cloves, minced
- 200 g asparagus, trimmed and chopped (or green beans)
- 150 g sliced mushrooms
- 2 tbsp olive oil
- chopped scallions for serving
Preparation:
- In a smal bowl mix mirin, soy sauce, sake, brown sugar, red pepper flakes, and garlic. Mix with steak slices and refrigerate for a few hours (or overnight).
- Heat olive oil in a wok or deep pan over high heat. Toss in the steak, marinade and all into the pan.
- Add in asparagus and mushrooms at once, stir fry everything until the steak has browned and the sauce has thickened, about 10 minutes.
- Serve with cooked pasta or rice garnished with sliced scallions.
Enjoy!